Hoppa till innehåll

låt mig presentera el Roleto – ett kaffe från Colombia

08 februari 2016

El Roleto är en gård i Nariño, Colombia. Där bor Angel Yela som tillsammans med sin son sköter gården. Precis som kaffet från Carlos Ortega som jag presenterade till jul kommer kaffet från el Roleto från den unga exportören Antis Coffee. De är själva producenter och jobbar med en handfull utvalda gårdar i Nariño.

elRoleto_drying

El Roleto har fått namn efter Angels favoritgodis, men det är inte därför hans kaffe är sött. Angel Yela vet vad han gör. 2010 kom han på 6e plats i Cup of Excellence och har sedan dess fortsatt jobba på att hålla en hög kvalitet på det kaffe han producerar. Han har förutsättningarna med sig. Han odlar Caturra och växthöjden på mer än 2000 meter ger kaffet en hög sötma och komplex syra. Den vulkaniska jorden är rik på mineraler. Kaffet är rent, aromatiskt och har toner av tropisk frukt. Kaffebären plockas mogna och för hand; några alternativ finns inte eftersom marken sluttar kraftigt så högt upp i bergen. Kaffet växer i halvskugga under guava och platano och på gården springer tuppar omkring. (Där av påsens etikett.) Efterskörds-processen sköts med stor precision och kaffet torkas under parabol i cirka 10 dagar efter fermenteringen.

elRoleto_AngelYelaParabol

Jag har köpt två lotter från el Roleto, den ena skördad 6 juli och den andra skördad 18 juli. De skiljer sig inte överdrivet, men jag gillar att få så detaljerad information om skörden. Det visar på ett stort fokus på detaljer. Jag ser fram emot att fortsätta jobba med Antis coffee och el Roleto.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: