Hoppa till innehåll

Nubitas Kenya – ett kaffe från El Salvador

28 september 2015

PerNordby_NubitasNubitas är en gård i El Salvador som ligger på den norra delen av vulkanen Santa Ana, 1600-1650 meter över havet. Federico Batlle har flera olika arter på gården, och det här partiet är av en Arabica-arten Kenya.

Få saker skapar så mycket förvirring som när namn vi är vana vid att beskriva en geografisk plats även blir namn på något annat. På kaffepåsen står det Kenya – Nubitas – semi-tvättat kaffe från El Salvador.

El Salvador är alltså landet och Kenya står i detta fall för böntypen. Bakom detta finns såklart en historia.

På 1910-talet fördes plantor från Kenya till El Salvador där de planterades kring vulkanen St Ana i norra delen av landet. Antagligen var det en gren av French Mission som reste över atlanten eftersom detta var innan Scott Laboratories framställde de nu vanliga Kenyanska arterna SL28 & SL34. Över åren i El Salvador har denna gren antagligen muterat något och den kallas därför kort och gott för ’Kenya’. Den odlas på flera gårdar som ligger högt och planterades först för att den tålde frost och kyla bra, och först senare insåg man att den också hade en god smak. I Nubitas Kenya hittar du en fruktig arom, citrus, mjölkchoklad, grönt äpple och en josig munkänsla.

Nubitas_utsikt

Jag har aldrig varit i El Salvador och känner därmed inte Federico. Det gör däremot hans brorson Rodolfo Rufatti Batlle som jag köper kaffet genom. Rodolfo importerar kaffe från flera av sina släktingar och ansvarar även för efterskörsprocessen. Just denna lott är semi-tvättad, eller honey processed, som metoden kallas i Centralamerika. Läs mer om processen här. I denna process plockas bara skalet bort från bären, och bönan torkas med mer eller mindre fruktkött kvar. Det gör kaffet renare än bärtorkat kaffe och sötare än våtförädlat kaffe. Varianter på denna process blir vanligare och vanligare och kallas olika i olika delar av världen, Honey Process, Semi Washed och Pulped Natural är olika namn på (mer eller mindre) samma process. På ren svenska kallar jag detta för semi-tvättat.

Annonser
One Comment leave one →
  1. 05 december 2015 9:27 f m

    Dricker det på pendeltåget just nu. Mycket gott och smakrikt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: