Hoppa till innehåll

El Amate – ett kaffe från Guatemala och en deltagare i Swedish Brewers Cup

07 mars 2015

ElAmate_800Gården el Amate har varit i Familjen Venturas ägo sedan slutet av 1800-talet. Gården ligger i Fraijanes, nära Guatemala City. Med åren har huvudstaden växt och krupit närmare gården men Rafael och resten av familjen har vägrat sälja och i stället valt att fortsätta odla kaffe och utveckla gården. Idag experimenterar de med att plantera olika arter på olika delar av gården för att hitta optimala växtförhållanden. Denna lott är en blandning av Catuaí och Caturra. Kaffet plockas för hand, våtförädlas samma kväll och bönorna ligger i sedan fermenteringstankar över natten innan de tvättas och läggs på tork på patios. Kaffet har en krämig munkänsla och en frisk och blommig smak. Under Cup of Excellence 2014 deltog el Amate med detta parti och blev en av de nationella vinnarna. På gården bor många hundar omkring som är del av familjen, och en av hundarna fick pryda etiketten till el Amate.

elAmate_Marta_Rafael

Jag har inte träffat Rafael och resten av familjen eller hundarna själv. Jag har köpt detta kaffe via Marta Dalton som driver importfirman Coffee Bird. Marta kommer själv från Guatemala men bor i London och hennes familj består av flera generationer kaffeproducenter. Marta jobbar väldigt transparent och kopplar ihop producenter i Guatemala och El Salvador med rosterier som jobbar med specialkaffe och som söker bra råvaror och god handel. Råkaffet från el Amate är något av den renaste sorteringen jag har sett och det bidrar till att kaffet får en ren och god smak.

Denna vecka pågår de nationella kaffetävlingarna i Stockholm arrangerat av SCAE Sweden. Under första momentet i tävlingen Swedish Brewers Cup ska alla tävlande brygga ett för dem okänt kaffe. Bryggningen bedöms sedan av en smakpanel. Jag fick den stora äran att sponsra den tävlingen och valde att skicka el Amate.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: