Hoppa till innehåll

låt mig presentera Santa Teresa Maracaturra från Jorge Lagos i Nicaragua

16 februari 2015

SantaTeresa_Maracaturra_800Santa Teresa är namnet på en gård i Dipilto i norra Nicaragua som drivs av Jorge Lagos. Jag träffade Jorge och besökte hans gård under mitt senaste besök i landet. Jorge, som är 28 år gammal, är agronom och tog för några år sedan över driften av familjens gård efter sin far. Vi promenerade runt den kuperade gården tillsammans och Jorge berättade passionerat om hur han ville höja kvalitén på sitt kaffe. Gården ligger vackert på 1400 meters höjd. Skuggträden över oss var välansade för att släppa igenom lagom mycket sol och det gick arbetare med machete som rensade ogräs under kaffebuskarna. Kaffeblommorna polinerades av bin, som bor under takåsen på gårdens process-station, och ett av dessa bin fick pryda min etikett.

JorgeLagos

Buskarna såg välmående ut och var uppdelade i olika lotter efter art. En av arterna heter Maracaturra, och det var den lotten som föll mig i smaken. Busken blir hög och ger en stor böna. Maracaturra är en hybrid mellan Maragogype och Caturra. Aromen är lätt fruktig, syran är klar och går mot grapefrukt, munkänslan är mjuk och det finns toner av kakao i eftersmaken.

Under februari månad kan alla som bor i Malmö svänga förbi Te&Kaffehuset på Storgatan och smaka på Santa Teresa, och kanske köpa hem en påse.

2 kommentarer leave one →
  1. Catarina permalink
    16 februari 2015 1:47 e m

    Vart svänger en göteborgare förbi då?

  2. 16 februari 2015 1:54 e m

    Sväng förbi Kaffemaskinen på Lantvägsgatan till exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: