Hoppa till innehåll

Cerro del Cielo – en gård, två processmetoder

12 november 2014

För ganska exakt ett år sedan var jag i Nicaragua för att hälsa på Mauricio Vilchez och hans gård Cerro del Cielo. Jag hade då precis fått hem den första skörden från honom och jag ville bygga på vår relation för att se vad vi kunde hitta på tillsammans. Reslutatet av vårt möte blev en fördjupad vänskap, Cascara och två olika lotter från Cerro del Cielo; en bärtorkad och en våtförädlad.

CerrogatePM

Bägge lotterna kommer från samma del av gården där det växer en art som heter röd Catuaí. Både den bärtorkade och den våtförädlade lotten kommer alltså från samma träd, det enda som skiljer dem åt är efterskördshanteringen, processmetoden.

Cerro_Våtförädlat_800Det traditionella processmetoden i Nicaragua är våtförädling, eller tvättat som det ofta kallas. Att våtförädla kaffe innebär att man tar bort skalet på kaffebären direkt efter att de plockas. Kaffebären flyttas genom en rasp med hjälp av vatten och de skalade bären landar i en vattenbasäng. Där ligger de och fermenterar över natten så att fruktköttet lossnar från kärnan – kaffebönan. Efter det torkas bönorna på torkbord i solen. Våtförädlat kaffe från en transparent smakbild med tydlig syra. Våtförädlat kaffe från Cerro del Cielo är söt som karamell och med toner av tropisk frukt.

 

Cerro_Bärtorkat_800Att bärtorka kaffe innebär å andra sidan att man lägger kaffebären på torkbord direkt efter skörd. Det är viktigt att hålla noggrann uppsikt över bären och röra i dem hela tiden för att få en jämn torkning. När bären torkat helt krossas det torra skalet bort för att på fram kärnan – kaffebönan. Bärtorkat kaffe får en tydlig bärsötma av den långa kontakttiden med fruktköttet. Bärtorkat kaffe från Cerro del Cielo är aromatisk och fruktig med en mogen tropisk eftersmak och toner av grönt äpple. Den här lotten är specialbeställd till mig. Det är första året som Mauricio gör en bärtorkad lott och jag är glad att han vågat satsa på detta!

Det här är andra året jag köper kaffe av Mauricio Vilchez och hans gård Cerro del Cielo. Jag är stolt över att ha denna direktrelation och få ta del av Mauricios hårda arbete på gården.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: