Skip to content

CÁSCARA från Cerro del Cielo

11 juli 2014

Cascara

Det torkade fruktköttet från kaffebären kallas på spanska för Cáscara. För att framställa cáscara tar man helt enkelt tillvara på fruktköttet vid processtationen och torkar det varsamt på torkbord i solen. Denna cáscara kommer från Cerro del Cielo i Mozonte Nicaragua och Mauricio har på beställning torkat fruktköttet från en röd Catuaí som växer på en ny lott vid namn Eden på den översta delen av Cerro del Cielo. Cáscara ger ett gott och fruktigt te med härlig smak som påminner om nypon, torkad dadel och tamarind. Cáscara är gott att brygga varmt, men smakar även uppfriskande om det får svalna och serveras med is. Och förresten, cáscara innehåller ganska mycket koffein och kan upplevas som uppiggande.

Det är lätt att brygga cáscara. Såhär gör jag: Jag kokar upp vatten, väger upp cascara och häller i en kanna. Jag fyller på med det varma vattnet., 1,5-2dl/gram cascara. Drycken får dra i 6-8 minuter innan jag häller upp och serverar. Det går bra att brygga cascara flera gånger med gott resultat.

Eftersom det var första året Mauricio gjorde cácara till mig hade jag bara en liten mängd som fort sålde slut. Den finns (eller fanns) att prova och köpa hem på följande ställen:

Cascara_CerroDjäkne kaffebar – Djäknegatan 9 Malmö

Te & kaffehuset – Storgatan 24 Malmö

Krukmakeri Hemjord – Gamla kyrkogatan 16 Kristinehamn

Viktors kaffe – Geijersgatan 7 Göteborg

Kaleí kaffebar – Kyrkogatan 13 Göteborg

Two Little Birds – Andra Långgatan 5 Göteborg

Kaffemaskinen – Landsvägsgatan 15 Gbg, Oxtorgsgatan 8 Sthlm

Mean Coffee – Vasagatan 38 Stockholm

Chapter One – Mitterwalder Str. 30 Berlin

Baristashopen.se – internet

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: