Skip to content

Tack Crescensio! / ¡Hasta pronto Santa Maria!

16 juli 2013

Crescensio2013

Santa María es el nombre de una finca de café ubicada en Honduras. Más precisamente en El Cedral de Santa Bárbara. La finca es pequeña, solamente tiene 0.7 hectáreas. Si pondrías una portería en cada extremo tendrías una cancha de futbol. Pero por supuesto no podrías jugar allí, porque como obstáculos tendrías unos mil plantas de café. Allí crece un tipo de café llamado Pacas. Pacas es una mutación natural de Bourbon que fue descubierto tarde, en El Salvador en el 1949. Hoy en día se cultiva la planta en varios países centroamericanos, entre ellos Honduras. Y en la finca Santa María.

Santa María es manejada por su dueño Crescencio Izaguirre. Quisiera aprovechar para agradecerle, Don Crescencio. Usted ha convertido mi primer semestre en un éxito y me alegra poder seguir con usted y su café.

Tosté los últimos kilos del último saco la semana pasada y la persona que quiera disfrutar el café tendrá que ir al Café Viktor en Gotemburgo o el bistro Dyrö en el puerto norteño de Dyrö. Dos lugares muy amenos para gozar un muy buen café y otras cosas que la vida ofrece.

El café de Santa María ha sido un favorito personal desde que lo probé por primera vez y espero ansiosamente la nueva cosecha dentro de pocas semanas.

Tack Linn för hjälp med översättningen till Spanska. Här kommer den svenska texten:

SantaMariaSanta Maria är namnet på en kaffegård som ligger i Honduras. Närmare bestämt i El Cedral i Santa Barbara. Gården är liten, endast 0,7 hektar. Skulle du sätta en målbur i varje ände skulle du få en fotbollsplan.  Fast du kan förstås inte spela fotboll där för i vägen står uppemot tusen kaffebuskar. Där växer en arabicatyp som heter Pacas.. Pacas är en naturlig mutation av Bourbon som upptäcktes i El Salvador så sent som 1949. Idag odlas busken i flera länder i centralamerika, bland annat Honduras.  Bland annat på Santa Maria.

Santa Maria ägs och drivs av Crescencio Izaguirre. Jag vill passa på att säga tack don Crescensio. Du har gjort mitt första halvår till en succé och jag ser fram emot att få jobba vidare med dig och ditt kaffe.

Jag rostade de sista kilona av den sista säcken förra veckan och den som vill njuta av kaffet får antingen bege sig till Viktors Kaffe i Göteborg eller Dyrö krog i Dyröns norra hamn. Två väldigt trevliga ställen att njuta av ett väldigt gott kaffe och allt annat som livet har att erbjuda.

Kaffet från Santa Maria har varit en personlig favorit sedan jag smakade det första gången och jag ser fram emot den nya skörden som kommer om inte alltför många veckor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: