Hoppa till innehåll

Låt mig presentera: Ndaroini – ett kaffe från Kenya

10 juli 2013

Kenya är ett land som har en väldigt tydlig smakprofil på sitt kaffe. Mycket Kenyanskt kaffe som är av hög kvalitet har en komplex syra med mycket citrus; grapefrukt, citron och lime. Jag hittar ofta toner av rabarber och det är inte ovanligt med fruktiga toner av plommon, jordgubbar eller vinbär. Många gånger är det ett kenyanskt kaffe som ger en första wow-känslan och gör det tydligt för den som dricker att kaffe kan smaka mer än bara kaffe. Jordgubben på mina påsar får representera denna smakkavalkad som kenyanskt kaffe ofta levererar.

Många av de tvättstationer som utNdaroini_800märkt sig de senaste åren ligger i Nyeri – en region mellan Nairobi och mt. Kenya. Det gäller även Ndaroini. Tvättstationen ligger 1600 meter över havet nära staden Karatina och är en av tre tvättstationer som tillhör kooperativet Gikanda. Runt 700 producenter äger kooperativet. Röd, vulkanisk jord i kombination med rätt växthöjd, hög agronomisk kompetens och felfri fermenterings- och torkteknik gör Ndaroini till ett utmärkt exempel på varför kaffe från Kenya är mångas favorit. Ndaroini har en intensiv arom och toner av plommon, grapefrukt och lime.

Ndaroini är ett kaffe som bara blir bättre när det svalnar. Att smaka på avsvalnat kaffe är det enklaste sättet att avgöra hur bra ett kaffe är. Våra smaklökar känner inte så mycket vid höga temperaturer utan smakerna kommer fram först vid lägre grader. När kaffe smakar bittert och bränt när det kommer ner i rumstemperatur är det för att kaffet är bittert och bränt. Goda smaker i ett kallt kaffe är däremot ett kvitto på bra råvaror som rostats och bryggt rätt. Prova själv får du se.

2 kommentarer leave one →
  1. Josef permalink
    12 juli 2013 1:18 e m

    Var köper eller dricker jag denna i sthlm?

  2. 12 juli 2013 7:03 e m

    Ingenstans än så länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: