Hoppa till innehåll

Låt mig presentera: Masha – ett kaffe från Burundi

09 maj 2013

Masha_Stor

Masha är en tvättstation som ligger i norra delen av Burundi. Växthöjden och den vulkaniska jorden i Kayanza är ypperlig för kaffeodling vilket tillsammans med producenternas långa erfarenhet ger kaffet en ren söt smak, toner av bär och aprikos och en complex syra som påminner om grapefrukt. Nästan 700 producenter lämnar sina mogna nyplockade bär till Masha där de våtfermenteras och torkas på bord i traditionell afrikansk stil.

MashaB

Böntyp: Bourbon
Region: Kayanza
Manager: Pierre Clavier Nyakanga
Processmetod: Våtförädlat och torkat på bäddar

Det som slår mig när jag dricker Masha är renheten. Det finns inget som stör smakerna, ingen bitterhet, inga ojämnheter. Kaffet är mjukt, smakerna är tydliga och det finns en fruktighet som går mot aprikos. Jag brygger helst Masha i en Chemex. 34 gram kaffe, 560 gram vatten. Kaffet maler jag något grövre än bryggmalet, vattnet värmer jag till runt 95°C. Bryggtid 4 minuter inklusive 30 sekunders förfuktning.

Om du brygger i Chemex eller inte är en smaksak – Masha kommer smaka utmärkt som bryggkaffe på ett eller annat sätt.

Ps. fisken på etiketten har ingenting med kaffet att göra. Det är en ciklid som kallas Frontosa i dagligt tal eller Cyphotilapia frontosa på lite mer snirkligt språk. Frontosa kan bli upp till 35 cm lång, är en populär akvariefisk och endemisk i Tanganyikasjön = den finns endast där. Och därför får den vara med på etiketten till Masha. Frontosa är unik för Burundi, precis som Masha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: