Hoppa till innehåll

återbesök i Paris

06 november 2012
tags: , ,

För ett halvår sen var jag i Paris och upptäckte att den gastronomiska huvudstaden hade skaffat sig en kaffescen. När jag återvände förra veckan för att anordna en kaffekarneval märkte jag att scenen lever och frodas. På ett halvår har tre nya kaféer öppnat som är värda att nämnas.

Café Lomi som tidigare har nöjt sig med att rosta har flyttat till ny lokal och slängde in ett kafé. Här serveras Chemex på löpande band i den hemtrevliga industrilokalen. Ett öppet kök i anknytning till baren gör det svårt att inte förlänga 11-kaffet över lunch. Visar man intresse kan man besöka rosteriet men man kan också nöja sig med att njuta av kaffet och betrakta Paul jobba genom glasrutan.

Café Lomi hittar  ni på 3 rue Marcadet

10 Belles är första kaféet som använder kaffe från Telescope. Tempot är högt, lokalen är trång och stråket är populärt vilket för det svårt att få plats. Energin bakom baren gör det inte mindre hektiskt. Men folk spiller ut på gatan och skapar den där härliga sydeuropeiska känslan som vi så gärna romantiserar här uppe i norr. 10 Belles har ett samarbete med le Bal vilket gör att maten är förträfflig. Intressant är att kafét inte har en bryggbar utan i stället brygger sitt kaffe i en  riktigt bra kaffebryggare.

Ten Belles hittar ni på 10 rue de la Grange aux Belles

Black Market är en dold juvel och kanske den mest intressanta av Paris kaffenyheter. Joseph som är en av ägarna drack inte kaffe för tre månader sen och hade aldrig bryggt kaffe i hela sitt liv. Men han hade en dröm, eller kanske snarare en filosofi. Han ville göra bra råvaror tillgängliga för alla och ta bort snobberiet kring gastronomin. Först tänkte han jobba med närproducerade tomater eller frukt, men sen upptäckte han kaffet. Kaffe såg han som en bra råvara att börja med. Josephs filosofi är enkel: Kvalitén på det kaffe som serveras kan höjas markant, bryggas med omsorg men serveras utan pretentioner till ett tillgängligt pris. Så idag står han i sin bar, brygger Yirgacheffe på V60 och letar efter florala toner till hipsters som nosat upp hans kvartersfik, men också till franska gubbar som vanligtvis skulle dricka robusta med mjölk. Atmosfären är avslappnad och jag önskar att jag bodde runt hörnet så att jag kunde slinka in varje dag.

Black Market hittar ni på 27 rue Ramey

Black Market är det första kaffestället i Paris som inte har öppnat efter att ha influerats från Australien, England eller USA.  Det är en helfransk skapelse. Det om något är ett tecken på att Paris har en kaffescen som är på gång och jag ser fram emot att komma tillbaka för att se vad mer som är nytt.

I övrigt verkar det hetaste gastronomiska trenden i Paris vara hamburgare och cocktails (gärna tillsammans med varmkorv) vilket gör att en kväll på känns som en resa tillbaka till 90-talet. Men antagligen känner parisarna likadant när de kommer till Sverige och märker hur heta macarones är här.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: