Hoppa till innehåll

Paris coffee crawl

27 april 2012

För två år sedan gjorde New York Times ett reportage om kaffet i Paris. Det var ganska nedslående läsning och det såg inte ut som om det skulle gå att få en anständig kopp kaffe i denna gamla huvudstad. Men kort därefter började det hända saker och idag finns flera motiverade rosterier, fokuserade kaféer och medvetna restauranger. Man skulle nästan kunna säga att det bubblar i Paris och kaffescenen växer hela tiden. Fransmännen är på gång och det ordnas Frog Fights med kaffetävlingar, seminarier och koppningar kontinuerligt. Under en vecka i Paris drack jag inte en enda dålig kopp kaffe. Här är mina guldkorn:

Cafeotheque är ett kafé med sju år på nacken och är på många sätt den katalysator som har satt igång kaffeutvecklingen i Paris. Efter att ha bott i Guatemala City i 19 år blev Bernard och Gloria (?) som driver Cafeotheque chockade över kaffet i Paris och när dom inte hittade någon som brydde sig om hur dom rostade och bryggde kaffet bestämde dom sig för att göra det själva. Att dom hade släkt och vänner som odlade kaffe i Guatemala och resten av Centralamerika gjorde det ännu mer självklart att köra igång och resten är historia. Det första du möter när du kommer in är den gula rosten där Pierre-Jacque antagligen står och övervakar. Vidare in i lokalen kommer man till rum efter rum som alla har olika karaktär. Det är ett murrigt kafé med stor hemkänsla och från menyn kan man välja på kaffe från över 20 gårdar som serveras som antingen espresso eller handbrygd V60.

Kooka Boora ligger på 62 rue des Martyrs, nära det pittoreska Montmartre och är ett typiskt nyhippt kafé med Londoninspirerad inredning och australienska baristor. Här kan alla vana kaffedrickare känna igen sig. Det står en La Marzocco i fönstret, en bryggbar vid baren och på bryggmenyn kan man välja mellan Drip Coffee, Aero Press och Clever Drip. Kaffet som serveras kommer från Café Lomi, ett rosteri som är två år gammalt och som levererar kaffe till flera av Paris mest fokuserade restauranger och kaféer. Uteserveringen på Kooka Boora är ett perfekt ställe att sitta och titta på folkmyllret i Paris och sippa på en god kopp kaffe.

Coutume är en stor, livlig och rustik kaffebar som ganska nyligen firade ett år. Precis som på Kooka Borra finns här influenser från Australien, kanske lite för att Antoine som är en av delägarna och som sköter rosteriet lärde sig allt han kan om kaffe under fyra år i Melbourne. Espressomaskinen har sin centrala plats på Coutume men det mesta av kaffet bryggs för hand och serveras som V60 eller Siphon, och om du vill ha en Chemex är det inga problem.

Télescope är det nyaste inslaget på Paris kaffescen. När jag kom dit hade dörrarna inte varit öppna mer än tre veckor men ändå kom folk in och beställde kaffe som vore det ett gammalt stamhak. Télescope är ett litet rum med skön atmosfär och i baren står Frankrikes första Über Boiler från irländska Marco där det bryggs Colombianska bönor i den Japanska bryggaren Kalita. Bakom baren står David och Nicolas och tar emot alla gäster med stolthet och det är lätt att känna sig hemma. Killarna tar väl hand om allt kaffe som serveras och det är en njutning att sitta med en espresso eller en bryggkaffe och låtsas vara en del av Paris.

Le Bal är en restaurang som ligger lite gömt i en gränd och ett bra ställe att gå till eftersom ingen kan leva på kaffe allena. Som ett av dom första ställena i Paris som började servera bra kaffe blev Le Bal uppmärksammad i New York Times, men inte ett ord nämndes om maten eller den imponerande vinlistan vilket fick kockarna i köket att rynka pannan lite. För det är för att äta som man går till Le Bal i första hand. Att man kan få en välgjord bryggkaffe eller espresso på maten är bara en bonus även om det känns befriande att få sitt kaffe serverat med samma självklarhet som sitt vin. Helt utan hype men med tydlig kunskap om vilken gård vinet och kaffet kommer ifrån.

 

I kaffebranschen klagar vi ofta över att restaurangbranschen inte tar kaffet på allvar. Det finns undantag där du kan äta och dricka gott och kaffet är inkluderat, men dom är få. Men om det ska ske en övergång till gott kaffe på restaurang någonstans så tror jag att det kommer ske i Paris först. Med sin gastronomiska stolthet och sin närhet till vingårdarna tror jag att det lätt och smidigt kommer gå att börja servera kaffe som är lika medvetet utvalt som vinet. Och på samma sätt som gästerna vet vilken del av Bordeaux deras vin kommer från vet dom vilken region i Colombia deras kaffe har växt i.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: