Hoppa till innehåll

Svenska specialkaffeföreningen

20 september 2011

I fredags hade den svenska avdelningen av SCAE årsstämma. Det är en händelse som har smugit förbi ganska obemärkt på etern trots att det var 20-30 människor där och flertalet av dom är flitiga skribenter. Dessutom tycker jag att det var en konstruktivt träff med en bra energi och det uppstod en dialog med många idéer och tankar om vart föreningen är på väg. Det fanns mycket matnyttigt att ta med sig hem och spinna vidare på. Och jag fick en känsla av att samtalet inte var slut när stämman var över. Det fanns mer att säga, mer att bena ut och framförallt saknade jag avslut och beslut. Om vad som är nästa steg. Det kom aldrig så långt, luften tog slut innan orden. Jag tänker; ses vi för sällan? Saknar vi ett forum? Och vart är vi på väg med svenskt kaffe?

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. 20 september 2011 10:55 e m

  Ja, med flera nya skribenter och entreprenörer i styrelsen ser vi fram emot en väl kommunicerad styrelse med många fräscha idéer och massor av engagemang! Framförallt hoppas jag pyramiden vänder, och folk engagerar sig i de frågor de själva brinner för!

 2. 21 september 2011 8:59 f m

  Jag hoppas att idéerna och engagemanget inte bara kommer från styrelsen utan från alla andra också.

 3. 24 september 2011 12:19 f m

  Det hoppas jag också. Traditionellt sett verkar man väntat på att Styrelsen ska komma med några idéer som sedan förverkligas. När idéer kommer nedifrån har jag ännu inte sett dem ens bemötas annat än ”bra bra, det tas upp på styrelsemötet” för att sedan aldrig mer få feedback. Nu har ju flera som faktiskt sitter på idéer valts in i Styrelsen, så jag hoppas att de också är snabbare på att förmedla idéerna eller ge feedback till inlämnade idéer/motioner.

  Man måste vända på pyramiden och låta idéerna komma från dem som har nytta av dem; baristorna och deras respektive företag och företagskulturer. Är dessa inte intresserade, dör kaffe-Sverige sotdöden. Företagare och individer som är villiga att göra något ska ju inte bemötas med ointresse eller tystnad. Det är när det sker, som man startar egna tävlingar/event och då utbryter kaos till slut, lite grann som att vara världsmästare i boxning; ”Ja, men enligt vilken federation?”

  Jag ser personligen fram emot att engagera mig i Brewers Cup!

 4. 24 september 2011 2:39 e m

  Det finns en felaktig bild över vad styrelsen och föreningen är till för. Styrelsen består av personer som jobbar ideellt för att driva föreningen. Föreningen har som mål att sprida specialkaffet i Sverige. Barista Cup har varit och är ett viktigt verktyg. Men föreningen är också i sig ett verktyg, sin man kan välja att använda. Men företag och individer som är villiga att göra något behöver inte få något godkännande från någon. Vill du göra något så se till att göra det. Att starta egna tävlingar och evenemang är bara bra. Det skapar knappast kaos så länge man inte tror att man kan anordna någon av dom officiella tävlingarna som ligger under WCE. Där är avsändaren och strukturen tydlig och ska följas. Men vem som helst får anordna vad som helst annat. Vill man bygga sitt företag sätter man företaget som avsändare, vill man bygga bransch sätter man branschen som avsändare.

  Vänta inte på att andra ska göra det du vill ha gjort, förvänta dig inte att personer som jobbar ideellt inte förverkligar dina idéer, och engagera dig i föreningen om du tycker att den inte gör det du som medlem vill att den ska göra. Att engagera sig innebär INTE att man måste sitta i styrelsen. Snarare behövs engagerade personer runt styrelsen som kan hjälpa till att utföra det du vill få gjort. Och jag hoppas du får chans att engagera dig i Brewers Cup.

 5. matts permalink
  25 september 2011 2:38 e m

  Här håller jag inte med dig Per. För vad nog J menar är att om inte vi lyckas ta hand om energin så vänder den åt ett annat håll o det skapas konkurrerande event o det drenerar huvudspåret, missnöje skapar splittring. det har hänt i Korea, Ukraina, Thaiwan, samt några fler länder till följd att hela kuturen dör eller konkurrerar ihjäl varandra o det kan t om bli så att dom asprerat på att organiserat ”den rätta” tävlingen o velat sända två från samma land till WBC. Händer det för många ggr med egna varumärken inblandade så kan det var ett tecken på missnöje, utesluter här LAT eller dyligt som är generiska företeelser.

 6. 25 september 2011 7:05 e m

  Per, jag vet inte om du förenklar eller missförstår, och om det är det senare så är det jag som varit otydlig.

  Att vara medlem i Specialkaffeföreningen förpliktigar naturligtvis, men ger också fördelen att man kan både forma, delta och dra nytta av dess aktiviteter. Icke medlemmar kan naturligtvis också dra nytta av dess aktiviteter, i form av den upplysning som sker hos den bredare massan. Att konkurrenter går samman i en förening och arbetar för ett gemensamt mål, Special Kaffets välmående i Sverige, gör ju att det blir direkt kontraproduktivt (som Matts säger) att skapa tävlingar och format som faller utanför ramen för vad Specialkaffeföreningen håller på med. Särskilt kontraproduktivt torde det vara om man dessutom är medlem i Specialkaffeföreningen.

  För att förtydliga; hittills har SCAE även omfattat t ex aktiviteterna kring NBC i form av urval av lag etc. Det är i sig inget problematiskt, lika oproblematiskt som att SCAE skulle kunna omfamna WAC eller Siphon VM, eftersom det är tävlingar som alla är organiserade i världsomspännande nätverk och verkar för Special Kaffets frammarsch (gemensam PR om du vill). Om jag anordnar The Jeff Stryker Brown Cupping där man ska smaka 14 latte på tre minuter och plocka ut de fem som har tre sockerbitar i stället för två sockerbitar i sig, så kan ju jag göra det, men till vilken nytta? För att kunna sätta ett plakat på mitt kafé och säga att vi minsann är mästare enligt TJSBC-system?

  Jag köper inte din något relativistiska syn att Anything Goes, eftersom vi sett vad en sådan hållning har gjort i och med förvirringen om ”vad är Special Kaffe egentligen?”.

  Och vad jag menar med Styrelsens ansvar att svara etc. så menar jag helt enkelt att Styrelsen är den administrativa kropp som tar hand om de frågor som inte hittar till varandra utan mellanhand. Om vi hade ett forum, t ex, där dessa saker diskuterades, skulle kanske Kalle hitta Kajsa och de skulle kunna göra ett event o s v, men idag finns inte det, och ensamma baristor med idéer vet ingen annan än Styrelsen att vända sig till. Rätt eller fel, men så är det ju. Har du ett annat förslag på hur det skulle skötas?

  Dessutom är väl SCAE Swedish Chapters enda egentliga uppgift att tillhandahålla en NC, så en styrelse behövs ju inte. Men där upphör väl SCAE Swedish Chapter att vara just det, och blir istället Svenska Specialkaffeföreningen. Eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: