Hoppa till innehåll

Nordic Barista Cup 2011 – seminarierna

12 september 2011

Nordic Barista Cup är inte bara en tävling. Stor del av evenemanget kretsar numera kring seminarier som ger deltagarna möjlighet att skapa djup och bredd i det dom jobbar med. NBC har som ambition att lägga ut alla årets seminarier på nätet. Eftersom seminarierna har fått större mediauppmärksamhet än tävlingen tänker jag inte lägga ner alltför stor vikt i att recensera eller kommentera det som sagts. Men gå gärna ut och lyssna själv, det finns mycket matnyttigt där.

Jag tycker att seminarierna var mer kunskapsspäckade förra året och gav större djup. Men i år var det flera seminarier som gav bredd i stället. Vilket som är mest matnyttigt får var och en avgöra själv. Jag skulle vilja lyfta fram några av årets talare som jag tyckte utmanade specialkaffe-branschen och gav anledning till självreflektion. En trio som bestod av Tim W, James H och Kyle G pratade alla under delar av sin tid i rampljuset om hur vi aktörer i specialkaffebranschen är duktiga på att dunka oss själva i ryggen och fnysa åt alla som inte hänger med. Men är vi så bra egentligen? Innebär det inte att vi är dåliga på att kommunicera vår sak om vi inte får andra att följa med? Och är det vi gör så speciellt, sticker vi verkligen ut? Vi serverar ju fortfarande espresso i små muggar eller manuellt eller maskinellt bryggt kaffe i lite större kopp till folk i kö på caféer med wifi, barstol eller soffa. Och fast vi själva anser att det vi stoppar i kopparna har ett mervärde så är det svårt för konsumenterna att uppfatta det när vi fortsätter att servera kaffet i samma uniform och i samma miljö som vilken annan snutlatte som helst.

Specialkaffebranschen är ung, det har vi sagt många gånger och kommer få höra länge än. Men jag uppfattade det som ett mognadstecken att möta unga men erfarna röster som hötter med finger åt publiken, och om du vill kaffebranschen i stort, och säga ”skärpning, gör något annorlunda i stället.”

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: