Hoppa till innehåll

Nordic Barista Cup 2011 – tävlingen

31 augusti 2011

Tre dagar, fem landslag och sju tävlingsgrenar. Nordic Barista Cup, en landslagstävling som byter format varje år, avslutades förra veckan. Sverige, med ett lag bestående av Alexander Ruas, Anne Lunell, Pernilla Gard och undertecknad gick ut med seger. Jag har ingen längre analys att komma med, men god lagsammansättning och färdigheter bortom espressobryggning visade sig nyttiga i tävlingen.

NBC har varje år ett tema och ett fokusland som tillsammans formar och skapar innehållet under evenemanget; Sensorik och Sumatra var ledord i år. För den som inte vet det så är NBC mer än en tävling. I fokus står seminarier med kunniga föreläsare från hela världen. NBC skapar också en social arena och är en bra plattform för den som vill fördjupa eller bredda sitt närverk.

Men åter till tävlingen. Tanken med NBC är bland annat att hitta nya sätt att utmana dom tävlande. Därför förändras tävlingen varje år, nya grenar uppfinns och ingen vet så mycket om vad som kommer att hända. Jag ska försöka förklara vad årets grenar gick ut på och vad det var som bedömdes. (Jag har inte sett några domarprotokoll så allt jag säger om bedömningarna är bara antaganden!)

1. Blindluktning
Första tävlingen gick ut på att känna igen lukter på saker utan hjälp av övriga sinnen. Tio slutna förpackningar med okänt innehåll skulle på 7 minuter identifieras. Varje lagmedlem tävlade för sig, så det fanns inget samarbete. Jag ser bedömningen som ganska enkel, flest rätt på kortast tid vinner. Tävlingen däremot var svår. Innehållen gick från jord och olivolja till jordgubbar, persilja och rökt strömming. Det räckte inte att skriva fisk, den skulle identifieras. Svårt, men nyttigt för att träna doftsinnet, prova själv!

2. Parkoppning
I den här tävlingen fick vi sju sorters kaffe från Sumatra på ena sidan bordet och samma koppar men i annan ordning på andra sidan bordet. Målet var att hitta vilka som hörde ihop på 20 minuter. Bedömningen var enkel även här, flest rätt på kortast tid vinner. Tävlingen var svår, prova själv. Indonesiskt kaffe tenderar att ha en specifikt smakprofil och kopparna var bitvis väldigt lika. Fyra av sorterna visade sig komma från samma gård. Tävlingen försvårades av en viss inkonsekvens i hur koppningen sattes upp, men det är bara logistik och kan förbättras till nästa gång det görs.

3. Rush hour
Det här var en av två grenar som kretsade kring espressomaskinen. Upplägget skulle likna en lunchrush. Varje lag fick totalt 30 beställningar som kom undan för undan och skulle serveras på 30 minuter. Varje beställning bestod av 2-6 koppar av antingen espresso, macchiato, cortado, cappuccino eller latte. Drycken skulle serveras i korrekt mugg, vid rätt temperatur och med snyggt utseende. Förutom drycken bedömdes hur lagen jobbade med logistik, samarbete, service och kommunikation. Dessutom utsattes vi för krossade glas, missnöjda kunder och ändrade beställningar som vi var tvungna att anpassa oss till. Absolut en kul och relevant tävling som jag skulle vilja se igen.

4. Espressobryggning
Det här var en tävling i en tävling. Förutom NBC gick även Nordic Roaster, en tävling i två grenar där 10 rosterier kommer med två bidrag av eget val. Ett kaffe rostat för brygg, ett för espresso. Deltagarna på NBC bedömde vilken dom tyckte bäst om. Vi som var i lagen fick hjälpa rostarna att brygga kaffet. Vår uppgift blev alltså att producera 200 likasmakande espresso i enhet med rostarnas instruktioner. Jag antar att domarna bedömde samarbete, konsekvens, spill, service och tempo.

5. Nordisk låda
Den här grenen har varit med fler år och reglerna är enkla. Alla lag får samma kaffe, samma låda med nordiska ingredienser och samma förberedelsetid. Lagen ska sedan skapa en dryck som ska smaka kaffe, innehålla valfri mängd av ingredienserna och helst vara god. Alla deltagare bedömer dryckerna genom att rösta på sin favorit, samtidigt som domarna bedömer hur lagen jobbar, hur dryckerna komponeras och vilken motivering lagen har till drycken. Kul, utmanande och med givet intressant resultat.

6. Nordisk kaffeupplevelse
Innan tävlingen hade vi fått instruktioner om att ta med ett bryggkaffe som representerar kaffekulturen i vårt land. Diffust. Vi skulle få två minuter att presentera vårt val och sen brygga kaffet till alla deltagare. Domarna bedömde hur lagen jobbade och deltagarna skulle sedan rösta på det kaffe som bäst stämde överens med beskrivningen. Det var en svår tävling som gav utrymme till tolkning, och alla lagen kom med olika varianter. Spännande och utmanande, men svår att bedöma. Dels för att våra instruktioner var ospecifika och dels för att smakbedömningen gjordes av en okoordinerad grupp människor som dels behövde vara uppmärksamma på vad vi hade sagt om valet och dels bortse från sin egen smakpreferens.

7. Pengainsamling till kaffeskola på Sumatra
Enkel tävling. Samla in så mycket pengar du kan på vilket lagligt sätt du vill. Alla pengar går till ett skolprojekt i Sumatra. Skolan är till för kaffeodlarna som kommer få lära sig mer om hur dom kan förbättra sin produkt. Läs mer här.

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. Oscar permalink
  01 september 2011 9:06 e m

  Bra post och bra jobbat Per, kan du berätta mer om 6: Vad presenterade ni för kaffe, hur bryggdes det?

 2. 01 september 2011 10:49 e m

  Vi serverade ett kaffe som var sött, medelfylligt, balanserat och gott. Och vi presenterade det just så. Vi gick inte in på detaljer om ursprung eller rostprofiler, och vi gjorde inga utsvävningar på smakbeskrivningen. Vi ville servera ett gott kaffe som skulle passa bra vid en fika, för det var vad vi ansåg att dom flesta svenskar dricker.

  Själva bryggningen var samma för alla landslag. VI fick tilldelad oss en ny bryggare från Wilfa som är semi-manuell. Tänk dig en platta med en vattenkokare på ena sidan och ett filter med en kanna under på andra sidan. Du kokar upp vattnet men får hälla på det manuellt. Du kan ställa temperaturen på vattenkokaren på 60-70-80-90-100 grader. Du kan styra flödeshastigheten genom filtret. Annars är det precis som ditt vanliga melittafilter. Lite innovativt, men med mycket kvar att önska.

 3. 03 september 2011 10:03 e m

  Ah, det var DEN ni bryggde i!? Styrbar flödeshastighet är ju riktigt spännande, vad är de största problemen som du hittat? pipen ser lite svår att hälla ur? Kanske ett markering för 85 och 95 grader? Vad mer skulle du vilja ha/ändra?

 4. 04 september 2011 11:05 f m

  Största problemet är att bryggaren egentligen inte erbjuder något nytt. Har du vattenkokare, kanna och filterhållare av något slag, alternativt en konventionell kaffebryggare, så klarar du dig. Men samtidigt så finns det en ny tanke i bryggaren, det är en tillgänglig manuell kaffebryggare. Fast det finns några saker som skulle kunna ändras och förbättras för att den ska bli användarvänlig och erbjuda något nytt. Som till exempel andra temperaturmarkeringar som du nämner. Eller en så enkel sak som längre sladd. Listan kan göras lång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: