Hoppa till innehåll

I put a carpet under the tree…

06 juni 2011

Man kan tycka att det är orättvist. Kommer du från El Salvador är det lättare att fånga in bären som faller från busken och torka skalet på bären och göra ett te än om du kommer från till exempel Sverige. Och det är såklart mycket lättare att få tag på pergament-hinnan kring skalet och få tag på kaffeblomman för att koka te på dom också och sen blanda till allting till en signaturdrink.

Men det är inte ett dugg orättvist att Alejandro Mendez vann WBC. Han gjorde allt rätt. Förutom att han hade tagit vara på varenda del av kaffet från blomma till rostad böna så levererade han snyggt, rätt och tydligen gott. Med en tvättad orange Bourbon i ena kvarnen och en torkad version av samma böna i andra kvarnen gav han verkligen domarna chansen att smaka på kaffet i alla dess nyanser.

Alejandro tillförde även något nytt till tävlingen, något som jag tror vi kommer få se mer av nästa år. När han serverade espresson, som enligt reglerna måste serveras i en espressokopp, bad han domarna göra en visuell bedömning först, sedan dekantera kaffet i en ny bägare och samtidigt filtrera bort creman innan dom smakade. Hela processen gjorde att kaffet smakade annorlunda än det hade gjort i en espressokopp och med crema. Och uppenbarligen gillade domarna det dom smakade.

Det är svårt att beskriva trycket från publiken när Alejandro tävlade och när han blev annonserad som vinnare. Men har du varit på ett derby i Göteborg så vet du ungefär hur det kan låta. Alejandro har helt klart publikfavorit och han kommer bli en stark ambasadör för baristor och kaffekulturen runt om i världen. Aldrig har WBC haft en värdigare vinnare.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: