Hoppa till innehåll

journalistik, Fair Trade och reviderade åsikter

24 maj 2011

Jag skrev för ett litet tag sen ett inlägg om den prismodell som Fair Trade har och gjorde en jämförelse med Cup of Excellence. Jag tycker fortfarande att Cup of Excellence är det bästa som har hänt kaffet sedan melittafiltret och att Fair Trade lämnar mycket till övers att önska. Men som Johan E kommenterade i mitt inlägg så finns det ingen anledning att välja bort Fair Trade eftersom det fungerar som ett bra mellanled och övergångskaffe för många konsumenter som börjar få upp ögonen för kaffe och dom inverkningar som vår älskade dryck har på världsekonomin.

Och efter att ha läst den här artikeln vars dåliga journalistik skapade den här otroligt matnyttiga diskussionen och den här uppföljningenfick jag mer kött på benen när det kommer till Fair Trade, dom faktiska förhållandena som råder hos småbönder och vad certifieringen kan göra för den enskilde bonden. Är du intresserad av kaffe, ekonomi, bistånd eller världsmarknaden tycker jag att du ska ta dig tid att läsa du också. Den här kommentaren från diskussionen sammanfattar lite:

Rich Ottenhof säger: ”This discussion is fantastic, but the take away is that certifications as a scheme to increase real farm income need to be held accountable for their claims. The study shows that the people who matter most, the farmers, don’t think the certifications are working. Who are we to argue.”

Studien som nämns finns att köpa här.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: