Skip to content

don Mayo, en gård bland andra gårdar

24 maj 2011

Costa Rica är ett litet kaffeproducerande land, men det är också ett land med en stor variation på mikroklimat och olika regioner. Den mest kända regionen är Tarrazu som på grund av den höga höjden, rika jordmånen och den årliga nederbörd har rätt förutsättningar för att odla extremt gott kaffe. I Tarrazu ligger Finca don Mayo, en gård vars kaffe går att hitta både i västliga och östliga stater, i Norge och i Japan hos direkt handlande rosterier med höga kvalitetströsklar. Det finns mycket gott att säga om gården, och mycket av det beror på många års utveckling och strävan efter att bli bättre.

I år delades allt kaffe på gården upp i mikrolotter. Och det finna mycket att separera. För det första växer det sex olika arter på gården som alla hålls separat genom hela processen. För det andra växer kaffet på allt mellan 1500 till 2000 meters höjd. För det tredje kan kaffet processas på tre olika sätt; helt tvättat, gul honey eller röd honey. För det fjärde kan kaffet torkas på upphöjda bäddar, på betongfält eller i torktrumma. Totalt sett blir det ganska många valmöjligheter och don Mayo kan leverera ett brett utbud av kaffe av hög kvalité. Don Mayo är kanske inte ett typiskt exempel på hur en gård i Costa Rica ser ut, men det är ett gott exempel på hur en gård kan se ut.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: