Skip to content

tre sätt att rosta kaffe

06 maj 2011

På sätt och vis finns det lika många sätt att rosta som det finns rostare, för det ligger någonting personligt i att rosta kaffe. Det är ett hantverk och kaffet som rostas är alltid påverkat av rostarens idé och rosteriets linje, men sen kan rostningen anpassas efter tre olika mål. Vilket man följer är upp till var och en.

1 bryggmetod
Man kan anpassa rostningen av ett kaffe efter vilken bryggmetod man avser använda kaffet i. Ska du brygga kaffet i en aeropress eller presskanna vill du inte ha kaffet för mörkt, för då kommer rosttonerna bryta igenom och ta över och ge en ganska platt och tråkig kopp. Ska du däremot brygga ett kaffe som espresso blir det ofta godare och bättre balanserat om kaffet har en lägre syra. Om du rostar kaffe lite längre eller lite mörkare kan du dämpa syran något och få ett kaffe som är lättare att brygga. Därmed inte sagt att espressokaffe måste vara svart och drypa av olja.

2 marknaden
Varje rosteri har sin kundkrets. Är man ute efter att sälja en produkt så är det klart att man vill ha en produkt som tilltalar marknaden. Om din marknad alltid har druckit mörkrostat kaffe är det ett ganska säkert kort att börja sälja mörkrost. Men i längden är det inte särskilt utvecklande att hela tiden ge marknaden det den begär. Dom flesta av oss gillar bäst det vi är vana vid att dricka och om rosterierna hela tiden anpassar sig till marknaden skulle marknaden inte ändras. Ibland behöver marknaden hjälp med att ändra sitt beteende. Gammal vana är inte en trogen rådgivare.

3 kaffet
Precis som vin som växer i olika delar av världen eller äpplen som växer i olika delar av Sverige, har kaffe som har växt i olika klimat olika karaktär. Genom att rosta på ett sätt som lyfter fram karaktärsdragen i kaffet får man både en naturlig bredd i sitt sortiment och kaffe som smakar olika och på sitt sätt gott. Det finns en liten risk i att rosta enbart utifrån kaffet, för kaffet kanske inte tilltalar marknaden. Men även när du rostar utifrån kaffets egenskaper kan du anpassa dig till marknaden om du vill, eftersom det finns en väldig bredd i hur kaffe kan smaka.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: