Skip to content

Honduras och IHCafe

03 maj 2011

Jag hade inte många kontakter i Honduras innan jag åkte dit, men nu har jag desto fler. En kontakt leder till fler och agronomerna från IHCafe visade mig runt, var och en i sin region. IHCafe har delat in Honduras i sex regioner, utifrån smakkaraktär. Jag hann bara åka till tre av regionerna och besökte gårdar och kooperativ, tvättstationer och koppningsrum. Och nog vad det skillnad på klimaten och smaken på kaffet. Det är intressant vad bara 100 meter kan göra för att ändra förutsättningar för kaffet och ändra smaken den utvecklar.

IHCafe har fem egna gårdar runt om i landet där dom forskar på olika sätt att beskära kaffebuskarna, testar olika gödningsmedel och bekämpningsmedel. Dom testar också olika kaffearter och tittar på hur dom växer och vilken skörd dom ger på olika höjd med olika mycket regn och soltimmar. Buskarna på forskningsgårdarna får utstå en hel del och det är långt ifrån alla experiment som går vägen. Men det är inte meningen heller. Meningen är att IHCafe ska testa vad som är bra och vad som är dåligt så att bönderna inte behöver experimentera och riskera att förlora sin skörd. Nu kan dom i stället komma till IHCafe, lära sig vad som är bäst i deras klimat och få hjälp av agronomerna att implementera det på sina gårdar.

Tidigare har IHCafe varit väldigt fokuserade på att få fram buskar som gav en stor skörd. Men nu har dom börjat titta på vad dom kan göra för att få så gott kaffe som möjligt i stället. För precis som i grannländerna så är bönderna i Honduras små. Och en sanning som jag har lärt mig i Centralamerika är att som liten bonde har du inte råd att inte odla kaffe av hög kvalité.

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. Diana Osorto permalink
  03 maj 2011 12:52 f m

  Välkommen till Honduras när de vill! Hälsningar! Följ våra nyheter:

  http://www.facebook.com/Orgullosamente-Cafe-Catracho/206020990269#!/pages/Orgullosamente-Cafe-Catracho/206020990269

  Some help from Google, I hope it’s OK!

 2. Per Nordby permalink
  03 maj 2011 1:03 f m

  su Sueca es muy bueno! Espero que nos veamos en Bogotá.

 3. Mattias L permalink
  03 maj 2011 8:45 f m

  Per, just nu är du min största hjälte.

  Fantastisk resa du gör och man kan (om man blundar hårt och stänger ute vardagen) nästan känna atmosfären på andra sidan jorden.
  Fortsätt att trampa upp nya vägar inom kaffets förtrollade värld!

  /M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: