Hoppa till innehåll

kaffeträdets tre rötter

24 april 2011

Det finns inte bara en sorts kaffeträd. Arabica och robusta har många hört talas om, men det är inte alla som har hört talas om deras olika underarter. Robusta har några stycken och arabica har mängder. Det är antingen naturliga mutationer eller arter som tagits fram i laboratorium. Dom olika underarterna har olika styrkor och svagheter och trivs på lite olika höjder och i olika klimat,  men det är främst tre saker som styr valet av kaffeträd:

1. Produktivitet

Vissa arter ger större skörd än andra. Det kan antingen handla om fler bär per gren eller att plantorna kan växa tätare. Produktivitet är ett starkt ben att stå på eftersom många bär = mer pengar i kassan. Kvantitet är ett klassiskt steg att ta till i alla branscher för att öka lönsamheten men det står inte så starkt om det inte också följs av kvalité. Men på en marknad där kvalité inte belönas kommer kvantitet alltid att ha utrymme

2. Motståndskraft
Vissa arter är känsligare mot frost, fukt och skadedjur än andra. Ett fält där vart femte träd dör av angrepp är inte särskilt lönsamt. Däremot är (så klart) ett fält där alla plantor står starka bättre och mer lönsamt. Därför jobbar många länder med att korsa plantor och ta fram nya arter som står emot sjukdomar och pester. Men det är svårt att tävla med naturen och nya hot utvecklas hela tiden i takt med mutationerna. Och ofta blir kaffeträden inte angripna för att dom är känsliga, utan för att vi människor har skapat en monokultur där inga av angriparens naturliga fiender finns. Mångfald är den bästa lösningen mot pest och baggar som vill bo och äta i kaffet.

3. Smak
Eftersom kaffe är något vi dricker vill vi gärna att det ska smaka gott. Det finns mängder med arter som smakar mindre eller sämre än sina kusiner. Som bonde är det riskabelt att satsa på en art som smakar gott men som ger låg skörd och som lätt faller för frost och baggar. Men från marknadssynpunkt är det en viktig aspekt att ta med i kalkylen.

Hur man än vrider och vänder på det så är slutpoängen att det som planterar ska ge avkastning. För bästa resultat ska alla tre delar vara med. Ett produktivt träd som inte dör och vars bär smakar gott är det optimala. Men har du två av tre står du också ganska säkert, det gäller bara att välja vilka två. Oavsett så kan i dom flesta fall produktionen, motståndskraften och smaken ökas med hjälp av rätt sorts gödning.

2 kommentarer leave one →
  1. Mattias L permalink
    25 april 2011 8:08 e m

    Är det inte dags för dig att starta en kaffegård snart?

  2. Per Nordby permalink
    28 april 2011 1:16 f m

    Jag tror inte det… bönderna pratar bara om vädret och väntar på regn om det är sol och sol om det regnar. Verkar ganska stressigt mellan varven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: