Hoppa till innehåll

Nueva Segovia, Nicaragua

21 april 2011

I årets Cup of Excellence i Nicaragua var det kaffe från 60 gårdar bland dom nationella vinnarna. Av dessa kom 40 gårdar från distriktet Nueva Segovia. Efter att den internationella juryn gjort sitt jobb var det totalt 27 vinnare kvar. Av dessa kom 21 från Nueva Segovia. Är det en slump? Jag tror inte det.

Nueva Segovia är ett litet distrikt i ett litet land. Här finns nästan uteslutande småbönder. Jorden här är rik på mineraler och det tros vara en av anledningarna till att kaffet härifrån smakar så bra. Men en annan och kanske viktigare anledning är böndernas filosofi och arbetssätt. Som liten bonde i ett litet land tjänar du inget på att framställa en medioker produkt. Kaffebönder har visserligen inte alltid vetat vad dom har producerat eller vad som görs med kaffebönorna efter att dom torkats. Bönderna har länge varit helt beroende av exportörerna som i affärsnyttans namn har hållit bönderna okunniga. Men tack vare tävlingar som Cup of Excellence, tack vare rostare som åker och besöker gårdarna dom handlar av och tack vare att fler och fler har tillgång till internet har bönderna lärt sig mer om sin produkt. I Nueva Segovia har dom lärt sig att deras produkt är väldigt bra. Och med den medvetenheten har det utvecklats en kultur, en kultur i att producera bättre kaffe.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 21 april 2011 4:34 e m

    avundsjuka hälsningar från sthlm, ska bli fantastiskt att komma över till din del av världen och uppleva en del av din vardag.

    Keep up the blogg mate, superläsning, hejja Per!!!

Trackbacks

  1. Låt mig presentera Mauricio och Henry, två kaffebönder från Nicaragua | PER NORDBY

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: