Skip to content

På besök hos Nicaraguas mesta kaffebönder

17 april 2011

Napoleon och Miguel har varsin liten gård i Nuevo Segovia i norra Nigaragua. Dom fick båda en ganska dålig skörd i år och när det var dags att anmäla sig till Cup of Excellence så räckte inte deras kaffe till. Därför bestämde dom sig för att slå ihop sina bidrag och tävla tillsammans. Det visade sig vara en bra idé, för deras kaffe har varit en favorit hos alla kopparna genom hela tävlingen och dom slutade på första plats. Tävlingen avgjordes i fredags och det var två stolta, förvånade och allvarliga män som stegade fram och tog emot priset.

Jag kände mig också stolt, förvånad och allvarlig när jag mindre än ett dygn senare hittade mig själv som första besökare hos Napoleon och Miguel. Dom är grannar och tog vänligt emot oss och visade sina plantor och pulpstationer. Gårdarna är små och långt ifrån lyxiga. Men det krävs varken teknik, avancerade maskiner eller stora palats för att producera gott kaffe. Det som krävs är noggrannhet, hårt arbete och passion.

Allt det har dom allvarliga männen. Vi gick runt bland kaffeträden och samtalade lite om vad vad dom hade för arter, om ekologiskt jordbruk och om vad pengarna från auktionen skulle gå till. Möjligheterna är många och skillnaden som tävlingen gör för producenternas levnadsförhållanden är enorm. Först och främst ville dom investera i bättre förhållanden för arbetarna som kom och plockade under skördetid. Hela tiden höll dom masken och drog inte på smilbanden i onödan. Men när vi skulle gå och frågade om dom drack sitt kaffe själva så sken dom äntligen upp och utbrast ”si claro!! Es muy bien!”

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: