Skip to content

Matagalpa coffee crawl

17 april 2011

Ofta när jag är ute och reser och kommer till en ny stad brukar jag ta en tur mellan kaffebarerna för att försöka leta upp var det bästa kaffet och skönaste stället finns. I Matagalpa var det en lätt sak. Dels för att det bara finns en kaffebar, dels för att den erbjuder allt du behöver. Kaffet är gott, lokalt producerat, ordentligt rostat och bryggt till perfektion. Personalen är trevlig, lokalen erbjuder skönt häng och du kan köpa din cigarr till kaffet om du så önskar. Det är överraskande att hitta en sådan bar i en småstad i ett land som knappt har något liknande i huvudstaden. I år ställde 9 baristor upp i Nicaraguas Barista Championship vilket jag gissar är nära på 100% av landets yrkeskår.

Stället i Matagalpa heter Coffee Shop Barista och drivs av Lesther. Han är själv en gammal tävlingsbarista och har gjort sitt bästa i WBC. Nu är han en katalysator och mentor för ungdomarna i Matagalpa som har fattat att kaffebaren är ett coolt ställe att hänga på och som vill lära sig brygga kaffe. Det var lika gott varje gång jag var där. Vill du själv pröva hittar du Coffee Shop Barista mitt på Calle Central, bredvid järnhandeln.

Och är du ändå där och vill ta en promenad kan du gå gatan västerut och titta in på kaffemuséet. Värt ett besök om du orkar läsa dig igenom all information om kaffe i Nicaragua. Kommer du dit runt fem på eftermiddagen kan du få en guidad tur. När du känner dig klar kan du fortsätta gatan upp och svänga höger när du kommer fram till parken. På nästa hörn hittar du Monkey Bar. Här kan du svalka dig med en Toña, äta middag och kolla in rosten som står i ett hörn. Rosten är väldigt lokal, för den har ägaren själv byggt. Han serverar kaffet i presskanna vilket är en lyx och ovanlighet överallt i världen. Det är tacksamt att slippa dålig espresso från smutsiga maskiner som man får på dom flesta restauranger och i stället få ett gott färskrostat kaffe, enkelt bryggt i snygg förpackning.

Annonser
One Comment leave one →
  1. Linda Sävhammar permalink
    18 april 2011 5:49 f m

    Låter som mycket trevliga kaffe-ställen…. önskar jag inte var så långt från Matagalpa….. 🙂 efter dina beskrivningar verkligen längtar man efter deras kaffe 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: