Skip to content

Almacafé och kvalitetskontroll

12 april 2011

Almacafé heter den del av FNC som tar emot allt kaffe från bönderna innan export. Ett av kontoren ligger i Santa Marta där jag gjort mig hemmastad under några dagar och jag tog givetvis tillfället i akt att besöka Almacafé när jag fick chansen. Förutom att lagra säckarna med kaffe och sköta exporten så pågår det också en ordentlig kvaliteskontroll av allt som kommer in. Och när jag säger allt, så menar jag allt. Inte varje leverans, utan varje säck koppas och testas för att hitta eventuella defekter. Ingen defekt innebär export, men med defekt stannar kaffet i landet. Det är ett sätt att säkra att Colombias rykte som leverantör av kvalitetskaffe ska kvarstå.

Almacafé

Att varje säck koppas beror dels på att en skörd kan variera mellan säckarna, men när jag var med och koppade i labbet insåg jag att det även fanns en annan anledning. Av fyra prover på bordet bestod två av en säck var, en av tre säckar och den fjärde av tolv. Det fina är att bonden med en säck får samma uppmärksamhet som bonden med flera och allt kaffe går igenom samma procedur, oberoende av hur liten eller stor man är.

varje säck har ett hål efter provstickan, ingen slipper undan

Ofta när man koppar i ett rosteri så söker man beskriva kaffets karaktär och smaker. Koppningen här är något helt annat. Det handlar bara om att hitta oegenheter. Antingen är kaffet bra, eller så är det dåligt. Det är lite mer svart på vitt. Kaffet utan defekt kan variera väldigt i smakbild men räknas alla som bra, det enda lika är att det inte finns något som inte hör hemma.

Efter besöket på Almacafé blev det en tur i hamnen, för Santa Marta är också en av exporthamnarna. Det är lätt att känna sig liten bland containrar och lyftkranar men jag vet många 5-åringar som skulle bli överlyckliga om dom fick leka där.

ingen plats för böcker i hyllorna, bara bönor

FNC är på plats även här. Dom har ett kontor och, återigen, ett koppningslabb. Allt kaffe som går vidare från Almacafé och går på export koppas en gång till, säck för säck, i hamnen av FNC för att försäkra att inget defekt kaffe kommer ut. Om Almacafé har slarvat och dom hittar defekter i hamnen går kaffet tillbaka. Om kaffet går igenom exporteras det, men ett prov på allt som exporteras sparas i 6 månader på kontoret i hamnen för att ha ett underlag om någon importör skulle klaga på leveransen.

Hela kontrollen är stenhårt och det märks att colombianerna på FNC är ganska stolta över maskineriet dom har skapat kring sitt kaffe. Det är ett maskineri med många kuggar, men dom strävar åt samma håll så det rullar bra.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: