Skip to content

på besök hos don Carlos

05 april 2011
tags:

Don Carlos gård ligger i municipal Palestina, Sierra Nevada, Magdalena, Colombia. För att komma dit från Santa Marta kör man en timme västerut på motorvägen, tar av mot vänster upp i bergen förbi bergsbyn Palmore. Ta vänster igen strax innan byn, kör vidare två timmar till genom skog, jungel och lerpölar till den ännu mindre bergsbyn Bodega. Här tar vägen slut.Därför sadlar du om till mulåsna för att rida den sista kilometern genom kaffefält och apelsinträd tills du är framme vid den enkla gården på runt 1600 meters höjd.

Kaffeskörden i den här delen av Colombia är mellan november och januari, så just nu står torkbäddar och processtation tomma och lagerhuset har bara några sista kaffesäckar kvar som inte är sålda än. Men det pågå ändå en verksamhet runtom, för det finns andra saker än kaffe att skörda. Frukt och grönsaker som jag aldrig sett förut växer och har andra mognadsperioder än kaffet och gör att gården och arbetarna är sysselsatta hela tiden. Dessutom finns det massa nya träd som ska planteras ut, och don Carlos har fullt upp.

don Carlos

nya soldater

Det finns ett väldigt lugn uppe i bergen och luften är naturligt nog ren. Det är lätt att trivas och jag glömmer fort hur obekväm vägen hit var.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: