Hoppa till innehåll

bakom kulisserna på Cup of Excellence

25 mars 2011

Idag avgörs Cup of Excellence Colombia 2011. Som en del av den internationella juryn har jag under en veckas tid koppat det bästa av det bästa. Det är en ära att få ta del av tävlingen och vara med och ranka bidragen, och att vara med i den internationella juryn innebär en vecka med intensiv koppning under stor koncentration. Bakom varje kaffe står en bonde och en familj och det känns viktigt att verkligen ge varje kaffe en chans att lysa igenom och bli bedömd på bästa sätt. Vi har ett ansvar, och vi tar det på allvar.

Men att vara del av den internationella juryn är också lite som att bara springa dom sista hundra meterna på en maraton samtidigt som någon springer bredvid och baddar pannan med vatten och ger en lätt massage. Och fast vi bara är med på det sista och det lättaste får vi ta del av äran och vinsten. Vi tar tävlingen i mål, men det mesta och tyngsta av jobbet görs av många fler långt innan vi kommer hit.

brunmätare

Kaffet som vi koppade idag, dom tio bästa, har koppats mer än 100 gånger redan. Jag vet inget annat kaffe som går igenom en så genomarbetad kvalitetskontroll. För ca två månader sedan gjordes det ett första urval av alla bidragen som i år var över 500stycken. Av dom kvalade 150 vidare till den nationella juryn, som under tre veckor koppade och rankade allihop. När dom var klara gick 44 vidare till den internationella juryn och det är dom vi har koppat den här veckan. Vårt jobb är att avgöra vilka som är dom bästa av dom bästa, och för att göra vårt jobb enklare pågår det ett stort maskineri runt oss för att ingenting ska störa oss under koppningen. Dom lokala arrangörerna, FNC, jobbar ständigt med att se till att koppningarna flyter fint, att vi har mat i magen, är utvilade och är glada. Samtidigt jobbar representanter från Cup of Excellence tillsammans med huvuddomaren med att se till att kaffet är rostat och framställt så optimalt som möjligt. Så när vi har koppat klart för en dag börjar deras jobb med att kolla rostningen för nästa dag. Jag följde med bakom kulisserna en av eftermiddagarna för att höra diskussionerna och jag är glad att jag inte behöver stå för rostningen. En minutiös kontroll och flera om-rostningar görs varje dag för att säkra att allt är optimalt för alla bidrag och rostarna gör ett enormt jobb.

huvuddomaren Paul Songer bedömmer och godkänner rostgraden

Som om inte det var nog så har vi allt jobb som bönderna har lagt ner innan. Kaffet har odlats, skördats, tvättats och torkats och kaffet som har gått till tävlingen har fått och tagit extra stor omsorg genom hela processen för att öka chanserna för en bra placering. Efter koppningen idag fick jag en chans att prata med flera av bönderna och det blev uppenbart hur viktig tävlingen var för dom. Cup of Excellence ger bönderna en chans att visa hur bra kaffe dom kunde producera på sin gård och en vinst skulle öka anseendet för dom och hela deras region och ofta förändra deras liv.

Av dom ursprungliga 500+ bidragen som varit med i tävlingen återstår bara 22 stycken. Ikväll kommer det avslöjas vilka som har vunnit. Deras kaffe kommer säljas på en internetauktion senare i vår men redan ikväll kommer de 22 vinnarna att få ära och applåder. Det är en häftig upplevelse att få se glädjen och stoltheten och veta att jag har en liten liten del i deras seger.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: