Hoppa till innehåll

det finns tre sätt att brygga kaffe

03 februari 2011

Nej, jag har inte ändrat mig, jag har bara ett nytt perspektiv att komma med.

Kaffe var en gång i tiden något man kokade på spisen eller över en öppen eld här i norden. För hundra år sedan fick kokandet konkurrens med bryggandet. Melitta tog över Sverige och fick regera bekymmersfritt ganska länge. Någon gång på 90-talet stormade espresson in i våra liv med en hel arme baristor i släptåg som pumpade ut latte tills vi trodde att det var gott. Men den trenden börjar mattas av något och i takt med att vi börjar titta bortom maskineriet och börjar få upp ögonen för själva råvaran, kaffet, och fler och fler inser att det finns ett väldigt brett smakspektra  att utforska så har bryggkaffet återuppstått och fått en nytändning. Men det är sig inte riktigt likt. Melitta och kaffebryggaren har fått sällskap med massa nya bryggmetoder. Klassiker som mokabryggaren, perkolatorn och presskannan har fått sällskap med bryggmetoder med häftiga namn som Chemex, Siphon, Clover och AeroPress. Finns det nu helt plötsligt hur många sätt som helst att brygga kaffe på? Nja, vi varierar egentligen bara tre.

1. Tryck

När vi brygger espresso pressar vi vatten genom kaffet under ganska högt tryck, typ 9 bar. Men espresso är inte ensam här. Mokabryggaren använder sig också av tryck under bryggningen, fast mycket lägre, typ 1-1,5 bar. Och fast espresso och moka är olika, så är dom ändå ganska lika.

Clover och Aeropress använder till viss del ett undertryck i bryggningen, men det sker i kombination med att kaffet står och drar.

(Om vi skulle räkna med automatmaskinerna som står på så många kontor dessa dagar så skulle dom ha sin plats i denna kategorin. Men om du trycker på en knapp och får en kopp kaffe så brygger kaffe ungefär lika mycket som du lagar mat när du värmer en tallrik i mikron.)

2. Gravitation

En kaffebryggare värmer upp vatten, lyfter upp det ovanför kaffet som ligger i filtret och släpper sedan ner det. Därefter gör inte bryggaren någonting utan låter gravitationen ta hand om resten. Det är lika lätt att göra manuellt, i ett melittafilter eller en Hario v60 eller annat trattformat föremål som rymmmer ett filtrerande papper. Det gemensamma är gravitationen. Det som skiljer dom åt är hur kaffet filtreras på vägen.

Perkolatorn, som kastar upp vattnet och låter det droppa genom kaffe om och om igen är en udda bryggmetod, men den hör också hemma här.

3. Urlakning

Urlakning låter kanske inte så snyggt, men det är det som händer med kaffet när vi lägger kaffet i varmt vatten och låter det stå och dra. Det här är det tredje sättet vi brygger kaffe på. Presskannan är kanske det vanligaste sättet nu för tiden. Kokkaffet och den turkiska ibrik hör också hemma här, fast till skillnad från presskannan så filtreras inte kaffet efter bryggningen.

Från Japan importeras snygga Siphon-bryggare, som egentligen är samma sak som Bodums Don Pedro, och även här brygger vi kaffet genom att låta kaffet ligga och dra i vattnet, men precis som Clover och Aeropress sker bryggningen i kombination med ett vakuum, eller undertryck.

Jag vet att jag har gjort en ganska grov generalisering, för även om man i en presskanna och en don Pedro använder lite av samma princip så är det två väldigt olika bryggmetoder. Kanske borde jag gjort fyra grupper i stället. Men det spelar kanske inte så stor roll.

Jag kanske säger det för många gånger, men vilken bryggmetod du väljer är upp till dig. Alla har olika fördelar och nackdelar och förstärker olika delar av kaffet. Hitta en du trivs med, som du tycker är snygg och som ger dig gott kaffe. Det är trots allt det viktigaste.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: