Skip to content

kaffepriset

04 januari 2011

Om du handlar med kaffe lever du i en ganska svår tid just nu. Priset på kaffebörsen, den så kallade C-market är för tillfället galet högt. Grafen ovanför visar kaffepriset över en tvåårsperiod, och det har skett en konstant stegring det senaste halvåret och nästan dubblerats. Orsakerna till det stigande kaffepriset beror vad jag förstår av tre orsaker:

1. Ökad efterfrågan, på grund av en växande marknad i kanske främst Asien, men även en större konsumtion i produktionsländerna

2. Minskad tillgång på grund av dåliga skördar

3. En allmänt instabilitet i världsekonomin, vilket leder till att man börjar spekulera och investera mer i råvaror, bland annat kaffe

Jag har precis börjat sätta mig in i det här och jag är ingen ekonom, så ta mina ord med en nypa salt och rätta mig gärna om jag har fel.

Jag hittade en tråd på coffeed som diskuterade kaffepriset under den ekonomiska krisen 2008. Då vände börsen på 170 US cent/lb om man häpnade. Nu är priset uppe på 240 US cent/lb. Det ger ungefär 36 kr/kg. (Billigt tänker du, men det här är givetvis inte slutpriset utan bara kostnaden för råvaran. Den ska också packas, fraktas, tullas, skattas, marknadsföras och rostas och lite till.) James Hoffman skrev om marknadstrenden för ett tag sedan, och han förutspår inför 2011 att priset kommer vända, men inte sjunka tillbaka alltför långt. Syncity länkade till till en intressant artikel och frågade hur det stigande börspriset påverkar specialkaffet.

Kaffe som handlas på börsen handlas på kvantitet och inte kvalité och är något som hör den kommersiella marknaden till. Vi som köper kaffe på kvalitén och jobbar med specialkaffe jobbar inte utifrån börsen och det vi betalar för kaffe ligger långt ifrån den kommersiella marknadens nu chockhöga priser. Men våra priser är ändå inte helt oberoende av marknadens svängningar.

Att producera kaffe av hög kvalité kräver mer arbete än att göra en skaplig produkt. Många rosterier är villiga att betala för det extra arbetet, och dom har betalat höga priser och bonusar för kaffe av hög kvalité, och vidhållit priset när börsen varit låg. Just nu finns det en risk att producenter som tidigare har lagt ner extra arbete och fått extra betalt för att göra en bättre produkt väljer att i ställe producera kommersiellt kaffe eftersom det för tillfället kan löna sig att göra det. Det kommer nog inte vara regel, men det kommer att ske.

En bra analys av läget kommer från Andrew Hetzel, läs hans blogg.

Jag tycker att det är bra att priset på kaffe är är högt, men just nu är det är högt av fel orsaker. Bra kaffe ska ha ett bra pris, men inte för att marknaden är instabil. Dom kommersiella rosterierna som påverkas av det höga börspriset har vad jag förstår inte alltför bra marginaler på kaffet som säljs till handeln, där kaffe fortfarande används som en lockvara och säljs till ibland löjligt låga priser. När inköpspriserna stiger har rosterierna egentligen två val. Antingen kan dom köpa billigare (och därmed sämre) kaffe och behålla sin marginal, eller så kan dom höja priserna i butiken. Förhoppningsvis kommer det senaste ske. Jag önskar inte att kaffet blir en lyxvara, men vi ska heller inte ta det för givet. Som Andrew skriver, det är dags att rosterierna tar betalt och visar vad kaffet kostar.

Det ska bli intressant att följa utvecklingen. Det är en spännande tid vi lever i.

Annonser
12 kommentarer leave one →
 1. 04 januari 2011 11:52 f m

  I den andra artikeln jag länkade till fanns en intervju med en special kaffe handlare i Dubai, och han var tvungen att använda kaffe han lagrat från tidigare skörd för att kunna sälja till samma pris under längre tid, eftersom hans kunder sagt till honom att det fanns en smärtgräns för pris. Detta i Dubai, ett av världens rikaste länder.

  Och som du säger, priset för kaffe bör höjas, men inte för att marknadens vinster ska behållas intakta, utan för att folket som skördar kaffet ska ha mer betalt för något vi njuter av!

 2. Per Nordby permalink
  04 januari 2011 1:50 e m

  Jag såg den artikeln också. Verkar vara ett konstigt sätt att jobba på. Konstigt att från början ha kaffe i lager, det håller så vitt jag vet bara om du vakuumpackar och fryser bönorna.
  Även om priset på kaffe är högt innebär det inte att det inte går att få tag på kaffe, speciellt inte specialkaffe. Det finns kaffe, men det är dyrare än vanligt, så det är bara när priskänsligheten tar över som det blir svårt att hitta bra bönor. Att Dubai är rikt innebär inte att dom har vett att betala för kaffet, den korrelationen kan man tyvärr sällan dra.

 3. 04 januari 2011 2:07 e m

  Nej, jag reagerade också på det. Finns ytterligare en dimension, och det är nog att ”special kaffe” inte ser likadant ut överallt. D v s alla följer inte SCAA’s definition.

  Nej, vi följer vanans makt att det vi en gång betalat lite för, vill vi inte betala mer för. Det är nog tyvärr ett globalt fenomen. Därför blir det intressanta tider att se hur Special Kaffet kommer visa vägen för konsumenten och medverka till att skapa nya kaffevanor!

 4. Anna Nordström permalink
  05 januari 2011 2:41 e m

  Börspriset på NYC säger visserligen en del om vad kaffet kostar men det är många andra faktorer som också påverkar priset. En viktig parameter att ta hänsyn till när man diskuterar råvarupriser är att kvalitetsdifferentielerna, dvs kvalitetspåslagen, för framför allt tvättade kaffen (exempelvis Kenya, Colombia, Centralamerika)också ökat väldigt mycket se senaste åren. Börsen fungerar ju på så sätt att man kan handla kaffe med olika kvaliteter och från olika ursprung mot samma börs. Då både börsen och differentialerna ökat mycket har vi redan sett och kommer vi också att få se ytterligare höjda kaffepriser.

 5. Per Nordby permalink
  05 januari 2011 5:07 e m

  Hej Anna, tack för din kommentar. Du är helt klart mer insatt i det här än vad jag är. Det är klart att det finns flera aspekter som påverkar kaffepriset, och om allt pekar uppåt blir helt klart summan stor. Lite för stor just nu. Vad tror du om året som kommer, finns det några tendenser till förändring som du ser?

 6. Anna Nordström permalink
  06 januari 2011 10:46 e m

  Tyvärr inte, det är väldigt svårt att sia. Det är mycket amerikanska pensionsfondpengar och rätt som det är kan de ta ut sina vinster och flytta pengarna någon annanstans och då faller börsen. Sedan hänger det förstås också på hur dollarkursen utvecklas. Trist när det inte är kvalitet, utbud och efterfrågan som styr priset. Det enda positiva med denna utveckling är möjligtvis att ”nya” spännande ursprung kan utvecklas och bli intressanta.

 7. Per Nordby permalink
  07 januari 2011 8:46 f m

  Det är nog riktigt att nya ursprung kan komma att få mer plats. Efterfrågan på specialkaffe håller på att springa om tillgången och det är många som letar efter nya alternativ på att skapa specialkaffe i utvecklingen av nya ursprung experimentring med processmetoder. Vi får se vad som dyker upp det kommande året. Själv hoppas jag mer på fräscha bönor från Östafrikas inland än semitvättade bönor från Centralamerika.

 8. kulbay permalink
  07 januari 2011 11:39 f m

  När tror ni spekulanterna kommer in i bilden? Likt ris-krisen 2008 då priset på ris gick upp med 600%.

 9. Per Nordby permalink
  07 januari 2011 11:45 f m

  Spekulanterna är med i bilden, det är mycket det som har skapat den nuvarande situationen.

 10. Anna Nordström permalink
  10 januari 2011 11:26 e m

  Rwanda och till viss del Burundi tycker jag av och till kan vara riktigt bra, särskilt den här tiden på året då de verkligen är att föredra framför trötta centraler. Men om du frågar mig i juni svarar jag troligen tvärtom!

Trackbacks

 1. vad är grejen med kaffemarknaden? « PER NORDBY
 2. allt jag vet om robusta « PER NORDBY

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: