Hoppa till innehåll

Vad jag lärde mig på mitt första Cup of Excellence

29 november 2010

Att vara domare i Cup of Excellence är ett hedersuppdrag.

Det är inte lätt att ta fram vinnarna bland 47 goda kandidater, att koppa kaffe efter kaffe och veta att det finns en bonde och en familj bakom och att resultatet och placeringen i tävlingen kommer påverka dessa ekonomiskt och socialt. Men det är häftigt att se glädjen och stoltheten hos vinnarna, och spänningen i luften när priserna delades ut och började närma sig plats tio, plats nio… var påtaglig. Många av bönderna hade åkt över 200 mil för att ta sig till prisutdelningen, men flera av de långväga fick lön för resan eftersom dom och deras kaffe placerade sig högt. Det gav en skön känsla.

Det var också häftigt att vara del av den grupp människor från fem kontinenter som utgjorde den internationella domarkåren. Att se proffsigheten och dedikationen hos kopparna. Det finns folk som är grymt duktiga på att koppa kaffe och som tar det på stort allvar. Det var också kul att känna att jag själv var med på banan. Att när domarkårens sammanslagna poäng låg på 87 p så hade jag satt 87,5. Att det över huvud taget går att göra 30 subjektiva bedömningar av ett kaffe och ändå få 90% av dom inom två poängs radie är fascinerande. För det hände, om och om igen.

Det beror delvis på att kvalité till viss del går att bedöma objektivt. Alla var rörande överens om att det vinnande kaffet skulle vinna. Men förutsättningarna för att det skulle ske beror till stor del på det fantastiska jobb som Cup of Excellence, BSCA, allt fotfolk och huvuddomaren Eduardo från Anacafe gjorde med att kalibrerna domarna och förbereda och utföra tävlingen. Alla som ställt upp en koppning vet att det är mycket förberedelser med rostning, vattenkokning, vägning och bryggning, och en hel del disk som ska tas omhand efteråt. Allt flöt som smort och gjorde att vi som koppade kunde koncentrera oss på det vi gjorde och glömma omvärlden för en stund.

Hela idén med Cup of Excellence är fantastisk tycker jag. Det är ett visionärt arbete och tävlingen har gjort det möjligt för bönder och rostare med samma mål att mötas, göra affärer, dela kunskap och skapa en framtid tillsammans. Det är häftigt att få vara en del av det.

2 kommentarer leave one →
  1. Linda Sävhammar permalink
    30 november 2010 6:20 f m

    Coolt att få vara med på något sådant här så långt från Sverige!

Trackbacks

  1. Cup of Excellence i Nicaragua 2011 « PER NORDBY

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: