Skip to content

Etiopiens kaffehandel

31 maj 2010
tags: , ,

I Addis Abeba ar du aldrig ensam. Det finns folk overallt pa gator och torg och marknadet och det ar liv och lukter i luften hela tiden. Efter en helg for att utforska stan och dricka kaffe fick jag idag mojlighet att besoka och koppa pa Etiopiens kaffe-export kontor, eller Ethiopian Commodity Exchange som det heter.

Allt kaffe som exporteras fran Etiopien gar igenom en kvalitetskontroll har och graderas efter i huvudsak tva skalor. Dels efter hur manga defekter kaffet har, och dels efter smakprofilen. Det har skiljer sig lite fran de flesta andra ursprung dar kaffet sorteras efter storleken pa bonorna. Bemarkelsen AA pa kaffe fran Kenya ar ett exempel pa detta. Att kaffebonorna ar jamnt stora spelar roll nar du rostar det, men det sager ingenting om hur kaffet smakar.

Etiopien har varit tydliga med att dela upp olika regioner efter deras smakprofil. Sidamo, Limu, Yirgacheffe och Harrar ar nagra av de mest kanda. Om ett kaffe som odlas i Yirgacheffe inte har den speciella karraktar som vantas av den, sa slapps den inte igenom exportkontoret som en Yirgacheffe. Och kaffen med for manga defekter skickas tillbaka till producenten for att sorteras om.

Forra aret gjorde Etiopiens regering om handelsstrukturen for export av kaffe, for att fa battre kontroll over handeln. Jag har inte helt fattat hur upplagget ar, for det ar manga instanser som kaffe ka ga genom innan det kan skeppas ur landet. I stort verkar det som att omstruktureringen har gjort handlen battre organtoriskt, men det finns nackdelar ocksa. Framfor allt om man vill veta vems kaffe man koper. 

Som jag har fattat det sa ar flodet ungefar sahar: Kaffet kommer fran producenten till exportkontoret. Nar kaffet koppas pa exportkontoret sa far kopparna en regionsbeteckning, tex Sidamo, men dom har ingen aning om vems kaffe dom provar. Det ar nodvanding for att det ska bli en oberoende instans. Men nar kaffet kommer fran exportkontoret till kaffeaktionen sa ar det markerat med exportkontorets betackning, och exportorerna som koper kaffet vet inte vems kaffe dom koper, bara att det till exempel ar en Sidamo grade 2. Sa om du ar producent och vill exportera ditt eget kaffe far du problem for du kan inte veta vilken lot som ar din.

Givetvis tog det inte lang tid innan man hittade vagar runt detta, och idag gar det att handla kaffe och veta vem som producerat det. Det ar inte helt efter regelverket, men ibland kan det vara battre att ha koll pa kedjan for att vara saker pa vad man koper an att gora som storebror sager.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: