Hoppa till innehåll

vad Daniel Remheden hade att säga

06 maj 2010

Daniel Remheden

Daniel var den av de tävlande som hade störst fokus på råvaran i sin presentation och pratade om terroir, och ursprungets vikt för kaffets smak. Det känns som ett givet ämne för en nystartad kafferostare, och jag känner själv att jag har mycket att lära i ämnet.

Terroir, som är ett franskt uttryck som används i vinsammanhang för att visa på odlingsplatsens påverkan på det färdiga vinet, och uttrycket kan även användas på kaffe. Kaffets odlingsplats spelar roll för hur kaffet utvecklas och smakar. (Det är ganska logiskt. Äpplen från Skåne smakar inte likadant som äpplen från Värmland). Det är därför man kan nämna jordmån, växthöjd, omgivande vegetation och årlig nederbörd när man beskriver ett kaffe. Det finns givetvis fler saker än terroir som spelar in. Vilken typ och art av kaffe man har, hur det behandlas efter att det plockats och hur det sorteras är också viktigt. Men det känns ändå som att terroir är intressantare, och kan säga mer om kaffet.

Terroir vs Art
Ta till exempel Bourbon, en vanlig typ av Arabica. Den är en komplex och balanserad böna (som dessutom har ett tilltalande namn), och den används därför ofta som en specifik sortering. Men om du tar en Bourbon från Guatemala, Burundi och Indonesien och jämför kommer du inte hitta så stora likheter. Terroir sätter en större prägel.

Terroir vs Process
Om man torkar ett kaffe med fruktköttet kvar kring bönan, en process som kallas natural process, så får man en väldigt karakteristisk smak och kaffet blir sött och bärigt. Om du tar ett kaffe från Etiopien och ett kaffe från Panama som genomgått denna process kommer dom bli väldigt lika i sin karaktär och det kan bli svårt att skilja den ena från den andra. Men om olika ursprung arbetas bort och allt blir lika tappar man rötterna. (Lyssna på ”Your´re under arrest” med Miles Davis så fattar ni hur fel det kan gå när man tappar rötterna). Terroir är viktigt.

Terroir vs Sortering
Det finns olika sätt att sortera kaffe. Man sorterar efter art, (tex Bourbon), sorterar efter storlek eller färg (tex Kenya AA), efter kvalitetsgrad (tex 90+), eller så sorterar man inte alls. Det sista alterantivet är inget alternativ och tar bort hela poängen med att dricka kaffe som jag ser det eftersom det inte kommer smaka särskilt gott. Men alla sorteringar man gör, gör man för att förstärka och förtydliga ursprungets. Terroir regerar.

Jag har mycket kvar att lära kring vad som är viktigast kring kaffets odlingsförhållanden och det känns gott att det finns andra som Daniel som gräver i det. Daniel har en imponerande kaffe- och tävlingserfarenhet, och jag hoppas verkligen någon antar utmaningen och försöker klå hans tävlingsmeriter.

3 kommentarer leave one →
 1. 11 maj 2010 10:32 e m

  Per, strålande inlägg som vanligt. En tanke bara angående Terroir vs Process. Processen i fallet Etiopien anser jag vara en del av ”Terroir” och är starkt förankrat med en typisk kaffekaraktär och jordbrukstradition. Däremot så har ”hypen” kring naturligt processade kaffe tagit sig till områden där traditionellt kaffejordbruk inte innefattar den naturliga processen traditionellt. Guatemala, Colombia etc. är exempel på detta där det visat sig svårt att lyckas med ”naturals” som är likvärdiga de etiopiska och där man kanske ska ta vara på de traditioner som har etablerats över 100-tals år och som är mer i harmoni med klimat, topografi och fruktarter = Terroir. Det är svårt att ändra på förutsättningarna i en handvändning för att möta en efterfrågan, men i vissa fall, som Panama, fungerar det alldeles utmärkt där kaffet får en helt egen unik karaktär som påminner om etiopisk men ändå har sin egen identitet. Nya världens naturals kanske?

  Gott snack mannen!

 2. Per Nordby permalink
  13 maj 2010 12:52 e m

  Sant Daniel!

 3. 26 maj 2010 6:39 e m

  För de inblandade:
  http://svtplay.se/v/2002442/sverige/del_14_av_22
  Spola fram till 23:00.
  Enjoy!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: