Hoppa till innehåll

vad Emil Eriksson hade att säga

03 maj 2010

Jag stod som smakdomare på Barsta Cup i år. Som smakdomare får man inte bara möjlighet att smaka på allt kaffe som serveras utan man kan även utan problem höra vad alla tävlande har att säga. Årets tävlande baristor kunde inte bara brygga espresso utan serverade även väl genomarbetade tankar. Det fanns mycket tänkvärt där och jag tänkte återberätta budskapen från prispallen och ge mina egna tankar kring vad som sades. Först ut, Emil Eriksson.

Emil Eriksson

Det Emil pratade om var inte en ny tanke, men den är värd att upprepas: vi förtjänar gott kaffe på maten när vi går ut och äter. På restaurang får vi allt som oftast en kopp kaffe utan omtanke eller kunskap efter vår mat. Kaffet är ungefär det samma oavsett om vi äter på kvartershaket eller på en lyxkrog. Det är ingen nyhet att en dålig avslutning kan förstöra den bästa upplevelsen. Det är heller ingen nyhet att de flesta krögare ser kaffe som en bulkvara, och jag tror att många i kaffebranschen gör som jag och hoppar kaffet efter maten för att slippa riskera en bitter avslutning.

Visst vill vi att alla krogar ska göra som duktiga caféer och brygga kaffet med omtanke. Men det är såklart inte helt enkelt. På café är kaffet i fokus, men på restaurang är kaffet bara en del i ledet. Så jag förstår att krögare inte vill krångla till hanteringen kring kaffet. Serveringen måste gå snabbt och smidigt.

Men de behöver inte vara så svårt att servera gott kaffe heller. Bra råvaror och pålitliga maskiner gör det mesta av jobbet. För precis som kocken måste ha bra knivar behöver kaffekvarnen och bryggaren vara bra för att kunna leverera en jämn och säker produkt. En slö kniv skär ojämna skivor, en sönderkalkad kaffebryggare som nån leverantör ställt på plats för vem vet hur många år sedan brygger ojämnt kaffe. Och kockens råvaror spelar roll för hur bra slutprodukten blir. Vissna blad gör en tråkig sallad, och gamla bönor ger en tråkig kopp kaffe. Enkelt. Men en investering i en bra kvarn och stabil bryggare och ett samarbete med ett lokalt rosteri kan höja kaffeupplevelsen efter maten till oanade höjder. Kaffet kan bli mer än en kopp kaffe.

Det var en upplevelse att bli serverad av Emil. Omtanken och närvaron var skön och opretentiös, kaffet var väldigt  gott. Och signaturdrinken, en espresso serverad i varm nyponsoppa smaksatt med stjärnanis, var inte bara god utan även ett lysande exempel på hur kaffet kan ersätta spriten som aperitif. Det ska bli kul att se hur den tas emot i London i juni.

Annonser
One Comment leave one →
  1. lindamarias permalink
    30 oktober 2010 8:42 f m

    håller definitivt med – vi förtjänar gott kaffe på maten när vi går ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: