Skip to content

Starbucks

08 december 2009

15th Avenue

Roy Street

För några veckor sen öppnade Starbucks 15th Avenue, den första enheten i sin nya butikslinje, och jag råkade befinna mig i stan när andra enheten Roy Street öppnade.

Det är fina caféer med snygga välputsade maskiner, tydligt kaffe- och te-fokus och engagerad personal. Men det känns som en fasad. Det syns att möblerna är nytillverkade men gjorda för att se rustika ut, det hörs att personalen har lärt sig orden i ett språk dom inte behärskar. Och kaffet i koppen speglar inte beskrivningen eller smakerna som utlovas. Jag drack en böna från Panama bryggd i Clover och tyckte bara synd om producenten. För kaffet hade nog en gång hållt en hög kvalité.

Jag hann till och med vara med på en öppen koppning på 15th Avenue och där blev det uppenbart hur dom famlade med orden. Pratade om sötma och fruktighet där det bara fanns rosttoner. Dom kunde knappt skilja kaffet från Guatemala från det Indonesiska, vilket är helt ok att inte kunna så länge man inte beter sig som att man kan det.

Koppning på 15th Avenue

Men det är i alla fall ett försök till något nytt.

Starbucks är ett stort monster till företag som nog har vaknat och insett att den behöver vända. Dom har alltid köpt bra, välsorterat kaffe och betalat för det, men sen rostat det mörkt efter nordamerikans tradition vilket fördärvar mycket av smaken. Företaget har växt till abnorm storlek på skrämmande kort tid vilket har lett till att väldigt många skyddsnät är inbyggda i systemet för att säkra produktionen. Och väldigt många människor ska få sin vilja igenom vilket leder till att alla beslut som kommer igenom systemet blir en kompromiss och helheten blir haltande.

Roy Street Coffee & Tea

Det är det som lyser igenom på Starbucks nya linje. Det finns ingen närvaro. Men det är i alla fall ett försök till något nytt. Och det är nog helt klart lättare att skapa ett nytt monster än att försöka vända det gamla. Det ska bli intressant att se hur det går. Om folk ser igenom chimären eller tar det för ett genuint oberoende café. Och om om snart öppnar någon annan stans eller om det stannar vid några få enheter i Seattle.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: